Terskatulehdus


Mahdollisia laukaisevia tekijöitä ovat:

 • Sairaudet kuten reaktiivinen niveltulehdus, jäkälä tauti ja atrophicus
 • Virus infektiot ja bakteeri infektiot, jotka voivat aiheutua ahtaasta esinahasta
 • Lievät sieni infektiot ja siihen liittyvänä ahdas esinahka
 • HPV tartunnat, jotka aiheuttaa balaniittia ja limakalvo muutoksia
 • Voimakkaat pesuaineet, kuten urheilusuihkusaippua
 • Pesuaine jäämät terskan ja esinahan alueella, pesun jälkeen
 • Diabetes joka ei ole hallinnassa
 • Traumat seksissä tai itsetyydytyksessä
 • Pitkäaikaiset yhdynnät yli 5h päivässä
 • Emätinyhdynnässä tarttuvat bakteerit ( floorat)
 • Allergia ärsytys, mm alusvaatetuksen pesuaine allergia


Oireet

 • Punaiset alueet esinahalla ja terskalla
 • Ihottumaa peniksen kärjessä
 • Epämiellyttävää hajua
 • satunnaisesti jomottava terska ja esinahka
 • kroonistuessa kipu muuttuu satunnaiseksi pistelyksi

Merkit ja testit

Terveydenhuollon tarjoaja pystyy nykyään diagnosoimaan balantiitti tilanteen peniksellä. Kuitenkin on tilainteita, jossa tarvitaan iholle virus, sieni ja bakteeri testit.
Joskus ihobiopsia tarvitaan.


Hoito

Hoito riippuu syyn alkuperästä, eli mikä balanitiksen aiheuttaa. Esimerkiksi balanitis, jonka on aiheuttanut bakteeri voidaan hoitaa antibiooteilla ja voiteilla.
Balanitis joka esiintyy ihosairauksien
yhteydessä voi hoitoon käyttää (kortisonituotteita). Anti-sieni voiteita silloin, jos se johtuu sienistä.

Yleisiä ohjeita hoitoon:

Tärkeimpänä hoitona hyvä hygieenia, mielellään pesu ilman saippuaa, huolellinen kuivaus.
Jos seuraava ei auta hae apteekista kortisoni voidetta joka sopii hiivainfektion hoitoon (sibicort), hoida voiteella siten, että
levität ohuen kerroksen voidetta terskalle ja esinahalle, tätä hoitoa jatka korkeitaan viikon (sibicort on mieto kortisonivalmiste jota voi käyttää viikon).
Liian pitkä kortisonin käyttö aiheuttaa limakalvojen ohentumista sitä kautta balanitis voi pahentua.
Jos edellä olevilla ohjeilla et saa balanitis tulehdusta hoidettua, kannattaa hakeutua urologin vastaan-otolle.
Esinahan ahtautta kannattaa myös hoitaa itse. Ylipitkä ja ahdas esinahka lisää balaniitin riskiä, varsinkin jos virtsatessa esinahkan alle menee virtsa ja esinahka
pullistuu, kun virtsa pääsee esinahan alle. Esinahan venytykseen löytyy tarkkoja ohjeita, mutta jos tuntuu että itse ei saa venytettyä esinahkaa kannattaa siihen
pyytää apua ja neuvoja.


Odotukset (ennuste)

Useimmat balanitis tilanteet voidaan parantaa oikeilla toiminteilla joka vaatii monesti potilaan kanssa keskustelua, josta voi käydä ilmi miten tauti on saanut
alkunsa. Hyvä hygieenia on taudin alkuvaiheessa tärkeää, ettei tauti kroonistu. Hoitona voidaan tarvita lääkkeitä ja voiteita.

Komplikaatiot

Pitkäaikainen tulehdus eli kroonistunut tulehdus voi:

 • Aiheuttaa kipua
 • Aiheuttaa ärsytystä
 • Vakavaa ihottumaa


Kroonistuminen

Kroonistuminen aiheuttaa terskan ja esinahan ihon pinnalle muutoksia jotka ovat pysyviä, katso kuvia.
Tulehduksen syy on hyvä itse määritellä, jolloin hoitokin osataan määritellä tulehdukseen.
Kroonistumista voi estää pesemällä pelkällä vedellä terskan ja esinahkan 1-2krt päivässä, jonka jälkeen jättää esinahan taakse.


Labratutkimukset

Bakteeri viljely tehdään jos oireisto sitä vaatii myös hiivaviljelyä käytetään. Allergia epälyssä on hyvä tehdä epikutaanitestit. Jos sitten epäillään
neoplasmaa, otetaan ihosta biopsia. Koepalan otto on aina aiheellinen, jos terskan tai esinahan ihon alue ei parane kohtuullisessa ajassa samalla selviää HPV tartunnat.


Yhdynnästä balaniitti?

Yhdyntä voi lisätä balaniitin riskiä miehellä, joilla on herkät limakalvot. Emättimen luonnolliset bakteerikannat voivat ärsyttää voimakkaasti miehen terskaa ja esinahan sisäosia. Yhdynnän jälkeen on hyvä muistaa pestä terska ja esinahka hyvin ja kuivata tarkoin terskan takaa ja frenumin vierestä. Suojattu yhdyntä voi lisätä kondoomin aiheuttamaa balaniittia, joka taas on helposti hoidettavissa, pelkällä hyvällä pesulla aamuin-illoin, jolloin balaniitti vähenee merkittävästi.


Hiivabalaniitti

Hiivabalaniittien aiheuttajista ovat candida albicans ja muut hiivat kaikkein yleisempiä, ainakin suomessa.
Tavallisesti hiivatartunnan saa terskalle yhdynnästä, mutta balaniitti voi tulla miehelle jos immuunivaste on heikko tai hiiva tarttuu käsistä terskalle.
Terskalle ja esinahan sisälehdelle ilmestyy yleensä kuivia punoittavia alueita, jotka saattavat välillä olla kosteita ja haista.
Joillakin jolla on myös HPV tartunta voi terskaan tulla pieniä papuloita joita on myös tiheästi, samalla limakalvo punoittaa ja on herkkä.
Hiivabalaniitti voi myös ilmetä vaikeana kutinana 1-2 tunnin päästä yhdynnästä, jolloin teska ja siittimen varsikin punoittaa.
Vaiva voi hävitä hyvällä hygieenialla vuorokaudessa, mutta hoitona voidaan käyttää imidatsoleja paikallisesti tai flukonatsolia tai itrakonatsolia suun kautta.
On tärkeä hoitaa myös nainen hiivan osalta.


Bakteerien aiheuttama balaniitti

Bacteroides lajit aiheuttaa tavallisesti terskalla balaniitin. Niitä voi olla miehen normaalifloorassa ja tämän tyypin balaniitti ilmenee paikallisena terskan kipuna,
ärsytyksenä esinahalla sekä pahanhajuisena eritteenä koronan taustalla. Balaniitin ollessa voimakkaana voidaan todeta aristavia imurauhasia nivustaipeissa.
Limakalvolle voi tulla uurteita jos balaniitti on ollut terskalla pitemmän ajan, osasta uurteita voi tulla haavaumia jotka voivat olla syviäkin.
Bakteerit voi viljellä tai katsoa faassilla, jos balaniitti on päässyt pitkälle on hoitona metronidatsoli 200mg kolmesti päivässä noin viikon ajan.
Terskan ollessa punainen ja limakalvojen vuotavan solunestettä on mahdollinen ongelma streptokokki joka on beetahemolyyttinen.
Hyvin harvoin peniksessä ilmenee ruusu, tähän terskan punasuuteen liittyisi samalla voimakas kuume, terskan turvotus sekä suurentuneet ja kivuliaat
nivelrauhaset. Bakteeri analyysi varmistaa diagnoosin. Jos epäillään ruusua niin mikrobilääkehoito on aloitettava nopeasti (ampisilliini).
Gardnella vaginalis aiheuttaa lievää balaniittia terskalla, joka ilmenee paikallisena kutinana, ärsytyksenä ja lievänä esinahan alaisena erityksenä.
Lisäksi terskan ja esinahan limakalvoilla on hajanaisia, kuivua ja punoittavia plakkeja.
Esinahan alla olevan eritteen kalanhaju ja diagnostiikkaa voi vielä tarkentaa tiputtamalla eritteen päälle kaliumhydroksidiliuosta, jolloin haju voimistuu.
Hoitona hyvä hygieenia ja metronidatsoli. Sukupuolitauteihin liittyvä trichomonas monesti aiheuttaa heikon balaniitin joka voidaan varmistaa viljelyllä. Metronidatsoli on tässä tehokas hoitomuoto.


Kosketusallergia

Terskalla ja esinahalla voi olla akuutti tai krooninen kontaktiekseema, eli iho punoittaa, on turvoksissa ja sen lisäksi
voi ilmetä vesirakkuloita. Syynä voi olla kondoomi, vaatteiden pesuaine, ihonpesuaine jota käytetään päivittäin.
Epikutaanitestit paljastavat yleensä aiheuttajan. Hoitona on aiheuttajan välttäminen ja tarvittaessa lyhytaikaisesti mietoa kortisonivalmistetta terskalle.

HPV:n aiheuttama balaniitti

Terskalla ja esinahalla on symmetrisiä balaniittisia alueita, joissa punaiset arat alueet kohtaavat esinahassa ja terskalla.
Biopsia tarvitaan tarkkaan diagnoosiin, jos ylläolevia oireita on limakalvoilla.
Terskalla voi olla punaisuutta ja pistemäisyyttä, joiden voimakkuus voi vaihdella päivittäin. Samoin virtsaputken suussa voi tuntua arkuutta.


Kuinka estää balanitis tilanteen?

Hyvä hygienia voi estää useimmiten balanitiksen synnyn.
Kun peset terskan ja esinahan sisäosat niin tulee muistaa huuhdella hyvin pesuaineet iholta ettei niistä ärsytystä syntyisi.
Pesun jälkeen ja kuivauksen jälkeen on syytä jättää esinahka taakse vedetyksi, jotta terska ja esinahan sisäosat pystyvät
kuivumaan ja näin estetään hiivalle ja bakteereille tarpeellinen kostea ilmasto.


Et löytänyt vastausta omaan ongelmaan?

Voit antaa palautetta sivuista alle olevalla lomakkeella.
Thank you for contacting us. We will get back to you as soon as possible
Oops. An error occurred.
Click here to try again.